James McCormack Gardens

baldoyle, dublin 3

Creative Space-

Adding an artists studio to a former council house. 

‘I really cannot believe that I live in such a beautiful space, I am still pinching myself. I mean really, it’s amazing. I did not envisage how great the whole extension would be, it is like a whole new build. I love it. Thank you for your creativity, commitment and patience, you are a talented architect.’

D Houlihan, Baldoyle

A former council house, this solidly built property was short on floor area. The client, an art teacher and practising artist, approached Architexture on a referral to design a studio space that would integrate with the house. General improvements were required to the living spaces.

The house sits at a bend in the road, resulting in a larger than typical side garden. Advantage was taken of this site condition to locate a lofty studio space to the side of the house. The extension wraps three sides of the house, creating a new porch & entrance to the front and additional living space to the rear.

Taking its cues from the existing eaves height and desire to preserve the light into the neighbouring property, a cranked form was developed. Inside this form, the studio space rises to roof level, maximising volume as well as space. The internal ceiling height allowed for the insertion of a small mezzanine accessed from the stairs half-landing within the original house. Incorporating a shower room and studio sink area below, the mezzanine is treated as a distinct volume within the space. As such, it is clad entirely in birch plywood – reinforcing its homogeneity.

Carefully located rooflights and windows offer a range of views outward while creating varying lighting conditions within. A simplified palette of materials was used internally – white walls, birch ply detailing and microcement floors.

Typology Extension, Improvements.
area 34m2 existing ground floor; 47m2 extension.
status Completed, Winter 2014.