Anglesea Avenue

Blackrock, CO DUBLIN

Extending a Protected Structure

A handsome two-storey, double-fronted terraced Georgian house in Blackrock, this Protected Structure was in need of updating to meet the needs of modern family life. The house had remained largely intact over the years - its longevity testament to the quality of Georgian domestic architecture. A poor quality kitchen annexe to the rear and a small fuel store were removed, creating a clean slate to the rear from which to approach the project.

It is a central tenet of conservation work that all new works should be readily identifiable as such and those works should be completely reversible. From that standpoint, it was decided to add a part one- and two-storey extension to the rear of the property. This extension contains the Kitchen, Bathroom and additional Living space. By locating these functions in the extension, the requirement to insert disruptive services into the existing fabric was reduced dramatically.

The extension has been configured to respect the existing scale and proportion of the terrace and to carefully navigate existing window openings and other built constraints. Roof pitches respond to the existing fabric, internal program and protect and respect the amenity of neighbouring properties. The mass of the extension is visually reduced by a material change from unpainted render at ground floor to slate cladding at first floor. As such, the form of the extension is sympathetic to the Georgian original, but is readily identifiable as a later intervention.

Playing with the positioning of doors and windows in the depth of the external wall of the extension creates some shelter externally to the rear doors and a window seat internally to the adjacent picture window.

The resulting internal spaces are light, bright and meaningfully connected to the original footprint of the house. 

Typology Conservation
Location Blackrock, Co Dublin
Status Completed
Date Late 2013